Kebab-haku
 
Etusivu Ravintolat Lisää ravintola Extrat Info

Erikoisraportit Gallup Linkit

Erikoisraportti

kebabille.com tutkimusmatka: Bodrum, Turkki 28.8.2004

Kesällä ei Suomessa helteitä nähty, joten kebabia tuli syötyä tavallistakin runsaammin. Kaikesta huolimatta kebabille.com koki velvollisuudekseen laajentaa tietämystään matkustamalla jälleen kerran kebabin alkulähteille Turkkiin. Samalla tutustuimme myös Kreikan saariston kebab-tilanteeseen.

  

Kukapa ei lähtisi laivamatkalle hyvän kebabin vuoksi? Kreikan saarilla kuulee usein vanhan sanonnan: "Kaikki lautat vievät Bodrumiin, kebabille." Huhun mukaan lautat lähtevät jo aamuyhdeksältä, jotta matkaajat voivat nauttia kebabia kahdesti saman päivän aikana.
  
Tutkimusryhmä valitsi tarkoituksella hitaan ja avonaisen Maria Starin. Tärkeimpänä syynä valintaan oli luonnollisesti mahdollisuus tuulettaa maku- ja hajuaisteja raikkaassa meri-ilmassa ennen Turkkiin siirtymistä.
 

Mistä oikealla olevassa kuvassa on kyse? Tutkimusryhmä selvitti asiaa, ja ainoa uskottava selitys oli se, että Bodrumin korkeimmalla vuorella tarjottiin aikanaan liian tulista kebabia. Maa paloi ja tuulimyllyt autioituivat.


Nykyään vastaavaa ei onneksi pääsee tapahtumaan. Runsasvetiset paloautot kiertävät jatkuvasti Bodrumin teillä ja kebab-ravintolat voivat rauhassa tarjota tulisista tulisinta, aitoa kebabia.
  

Onko tämä elävä jalopeno? Bodrumin eläinmuseosta ei tätä vihreää eläintä löytynyt, joten varmistusta asiaan ei ole vielä saatu. Alustavien tutkimusten mukaan alustavia tutkimuksia on syytä jatkaa.
  

Kebab-eläimiä suojellaan kaikin mahdollisin keinoin.
  

Kuten kuvasta nähdään, kebabin voi paitsi syödä myös kirjoittaa monella tavalla. Bulvarin lautasissa lukee itsevarmasti: "Bulvar - Best Turkish kebabs". Alla neljän kuvan kooste Bulvarin antimista.
  

Tutkimusryhmä

Salaatti


Kanakebab

Lammaskebab

Yhteenvetona Bulvarista voidaan todeta, että tutkimusryhmä oli yllättynyt, kun pöytään tuotiinkin Döner kebabin sijasta puutikulla lävistettyä Shish-kebabia ja kastiketta ei ollut lainkaan. Lihat sinänsä olivat esimerkillisen maukkaita ja ruuan asettelu oli myös hyvä. Riisi hieman kuivaa ja jalopeno vähintäänkin omalaatuinen, mutta maukas. Palvelu oli turkkilaiseen tapaan ylitsevuotavan kohteliasta.


Verrattuna muihin vastaantulleisiin ravintoloihin Bulvar oli Bodrumin kebabeliittiä, siitä huolimatta tutkimusryhmä käänsi nopeasti katseet kohti Suomen monipuolista kebab-tarjontaa.
  

Ehdottomasti paras paikka viettää ruokalepoa kebab-lounaan jälkeen on luonnollisesti turkkilainen kylpy. Huokoiseen 10 euron hintaan kokee samalla kertaa turkkilaisen saunan, kuorinnan ja vaahtohieronnan. Hierojat ovat paikalliseen tapaan koomikkoja parhaasta päästä. Kuvassa paikan omistaja, suuri kebabin ystävä.
  

Hamam (suom. turkkilainen kylpy) voi joskus olla myös aivan tavallinen yökerho, josta ei saa kylpyläpalveluja.


Onneksi tutkimusryhmä on käynyt myös Halikarnaksessa, muuten emme olisi voineet kirjoittaa tätä raporttia. Suomesta katsoen lähin Halikarnas löytyy Ruoholahdesta, Helsingistä.
  

Pikakebab, Bodrum

Kahvilakebab, Bodrum
 
Kuten monet tietävätkin, Kreikan saarilta ei tunnu kunnon kebabia löytyvän. Gyroksella sen sijaan on pitkät perinteet. Bodrumin jälkeen siirryimme Kreikan puolelle suorittamaan vertailevaa tutkimusta. Yhtenäinen mielipide oli helppo muodostaa; gyros ei toimi suomalaiseen makuun, vaikka kuinka hyvin tehtäisiin.
 

Keskellä oleva herrasmies on markkinoinut gyrosta jo vuodesta 1966, hän tietää mitä tekee.
 

Gyros lautasella

Gyros vartaissa


Mehukkaisiin ja perinteisiin kreikkalaisiin jälkiruokiin emme tutustuneet. Vaikea uskoa että "sweat" maistuisi kenellekään. Heinäkuun helteillä jälkiruuat olivat kuulemma olleet tarjouksessa.


Varoitus. Gyrosin jälkeen saatat olla levon tarpeessa. Suurin osa World Cafen asiakkaista tulee suoraan gyros-lautasen äärestä.
Tutkimusryhmä ei tälläkään matkalla tehnyt yhtään varmaa havaintoa kebab-eläimestä. Myös täydellisen kebab-ravintolan etsintä jatkuu edelleen.


Lähetä palautetta Bodrum-raportista

 

 

© 2023 kebabille.com      Sivun alkuun | Palaute