Kebab-haku
 
Etusivu Ravintolat Lisää ravintola Extrat Info

Erikoisraportit Gallup Linkit

Erikoisraportti

Varrasviikonloppu
Oman kebabvartaan valmistus 22.04.2005Keväthän on tunnetusti on pitkällä ja grillauskausi lähestyy. Näin mekin kuvittelimme kaivaessamme grilliä esille, mutta takatalvi tuli ja yllätti. Grillaamaan piti kuitenkin päästä, joten siirsimme sähkögrillin keittöön liesituulettimen alle. Ja tarkoituksenahan oli tietenkin grillata ensimmäinen omatekoinen kebabvarras.


Kuten tiedetään, netti on nykyään täynnä kaikenlaisia reseptejä ja meidänkin silmiimme sattui viime kuukausina mm. suomi24.fi:n keskustelupalstoilla pyörinyt kebabresepti. Alkuperäisessä reseptissä kebab valmistettiin valmiiksi asti uunissa, mutta me emme voineet tyytyä tällaiseen ratkaisuun. Varrasta ja grillausta sen olla pitää. Kuitenkin nettireseptin peruskonsepti vaikutti hyvältä ja etenimmekin sen pohjalta etsien omaa tyyliämme. Alle on kirjoitettuna käyttämämme erittäin hyvä perusresepti kotitekoisen kebabin maailmaan.

Kebabin aineosat:
  • 2 kg naudan jauhelihaa (rasvaa 15-17%)
  • Knorr Aromat aromisuolaa 60-90 g
  • Santa Maria mustapippurirouhetta 20-25 g
  • 35 cm:n teräsputki (ruostumatonta terästä)

Jauhelihaa kannattaa lisätä sekoitusastiaan noin 500 grammaa kerrallaan ja lisätä välissä mausteita. Kun kaikki lihat ja haluttu määrä mausteita on astiassa, seosta tulee sekoittaa mausteiden tasaisen leviämisen varmistamiseksi. Lopuksi lihasta muotoillaan mahdollisimman tiivis vartaanmuotoinen patukka ja se kiedotaan folioon. Foliolla voi vielä yrittää kiristää ja tiivistää varrasta. Lopuksi vartaan läpi tungetaan teräsputki ja myös vartaan päät peitetään foliolla. Kuvassa vartaan läpi tungettu putki on "hieman" epäkeskeinen, mutta harjoitus teki lopulta mestarin ja saimme putken tasapainoon.

Lopuksi varrasta esivalmistetaan 100 asteisessa uunissa 3 tuntia. Huom. Vain kolme tuntia! Tällöin se jää vielä puolivalmiiksi. Kun kolme tuntia on täynnä, varras pois uunista ja sen annetaan vetäytyä ja jäähtyä.

Vartaan jäähtymistä ja vetäytymistä kannattaa odotella rauhassa ainakin 4 tuntia tai vaikka yön yli. Tämä aikana on hyvä virittäytyä oikeaan tunnelmaan ja miettiä kebabin syvintä olemusta. Itse haimme oikeaa otetta grillaukseen asiaan kuuluvalla pukeutumisella ja musiikilla. Suosittelemme erityisesti Murat Kekillin kappaletta Bu Aksam Ölürüm ja miksei myös muutamaa turkkilaista Efes-olutta.Grillaukseen käytimme tavallista sähkögrilliä, joka oli asennettu liesituulettimen alle. Varras tuettiin akselistaan reikätiilillä, joten myös vartaan korkeussäätö on helppoa. Varoituksen sanana sanottakoon, että grillauksesta lähtee melkoinen käry, joten sisägrillausta kannattaa harkita tarkkaan. Kerrostalossa vieno kebabin tuoksu kulkeutuu myös rappukäytävään, mikä saattaa aiheuttaa kebabin nälkäisiä naapureita parveilemaan ovelle jonoksi asti. Ennen grillausta folio poistetaan vartaan ympäriltä ja grilli säädetään sopivaa lämpöön. Heikkotehoista grilliä voi pitää surutta täysillä. Varrasta tulee pyöritellä haarukalla säännöllisin väliajoin, ettei se pala.

Grillaamisen edistyessä vartaasta voi alkaa vuolemaan siivuja. Koska varras oli esikypsennetty, grillaus on todella mukavaa ja riski vuolla raakoja siivuja on pienempi kuin täysin raakaa varrasta grillatessa. Veistämiseen kannattaa varata todella terävä veitsi. Kun liha on kypsää, siitä on helppo leika koko vartaan pituisia siivuja.

Esikypsennettty varras on helppo grillata loppuun asti, koska se ei vaaka-asennossakaan hajoa niin helposti kuten täysin raakana grillattu pakastevarras. Lisäksi se kypsyy nopeammin ja soveltuu siten hyvin kotikäyttöön, vaikka ei ehkä aivan puritanistinen tapa valmistaa kebabia olekaan.


Vartaan grillauksen ohessa valmistetaan tietenkin salaatti ja kastikkeet. Plus meidän tapauksessa piti keittää riisi. Alla ovat reseptit kastikkeisiimme, joita käytimme tällä kertaa.

Tomaattikastike
  • Pirkka Chili tomaattimurska 500 g
  • Barilla Arrabbiata pastakastike 1 purkki
  • hieman Tabascoa
Jogurttikastike
  • kermaviili
  • valkosipulin kynsiä
  • sitruunapippuria

 

 

© 2023 kebabille.com      Sivun alkuun | Palaute